sobota, 31 grudnia 2011

Sylwestrowa sałatka śledziowa


Na sylwestrową zabawę przyda się dobra zagrycha. Polecam sałatkę śledzie pod pierzynką z warzyw. Wykonanie jest bardzo proste a efekt zdumiewający :)



Składniki:

- 4 średnie buraki
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- około 4-6 filetów śledziowych a'la matjas
- ser żółty średnia kostka

- 1 ogórek kwaszony

- 3 jajka
-  2 cebule
- słoik majonezu
- 150g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Filety śledziowe odkładamy na około 2-3 godziny do miski z mlekiem. Gotujemy wszystkie warzywa oprócz cebuli i ogórka, oczywiście pojedynczo. Potem ścieramy wszystkie warzywa na tarce, raczej na grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy, śledzia kroimy w kosteczkę. Teraz sos: słoik majonezu mieszamy z jogurtem, dodajemy musztardę, solimy i pieprzymy do smaku. Zaczynamy układać warstwami warzywa. Na początku miskę wykładamy startymi burakami, następnie smarujemy sam dół sosem. Układamy na dole śledzie, posypujemy je cebulką i dajemy łyżkę sosu. Następnie układamy ziemniaki z marchewką oraz również tę warstwę wykańczamy sosem. Następnie ogórek kwaszony i buraki. Smarujemy sosem ostatnią warstwę po czym układamy na górze jajko, warstwę buraków i posypujemy startym serem żółtym. Na koniec można przyozdobić natką pietruszki.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Google+