wtorek, 20 marca 2012

Tortilla z kurczakiem po meksykańsku i guacamole


Bardzo proste, dość szybkie danie z kuchni meksykańskiej. Tortilla z kurczakiem i z obowiązkowym sosem Guacamole to mój najnowszy hit! Hit mówiąc mam namyśli nieodpartą chęć jedzenia i jedzenia tego dania wciąż na nowo ;) Może to dlatego, że przyprawy z kuchni meksykańskiej mają za zadanie właśnie pobudzić ospały (przez słońce) żołądek do jedzenia. Stąd cały kunszt tortilli tkwi we właściwym przyprawieniu mięsa a lista przypraw jest długa :)


składniki:

- polędwiczki drobiowe 500g
- sos sojowy ciemny (mój dodatek)
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 tortille
- 1 miękkie awokado
- ogórek świeży
- pomidor
- koperek
- sałata lodowa
- jogurt naturalny
- 1 cytryna
- 1 limonka
  - przyprawy:
- cząber
- chilli
- pieprz
- sól
- oregano
- bazylia
- tymianek
- papryka słodka
- kolendra
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru

no to zaczynamy :)

Polędwiczki kroimy na podłużne paski o grubości ok 1 cm, lub jak kto woli, w kostkę. Podlewamy je sosem sojowym i dodajemy całą górę przypraw: cząber, chilli, pieprz, sól (malutko), oregano, bazylię, tymianek, paprykę słodką, kolendrę a na koniec szczyptę cynamonu i szczyptę cukru. Całość potem skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Odstawiamy mięso na jakieś pół godziny (lepiej dłużej).
 Teraz zrobimy Guacamole. Miękkie awokado kroimy na pół, otwieramy i wyjmujemy pestkę. Siekamy je na drobne kawałeczki, po czym skrapiamy sokiem z 1 całej limonki i 1 cytryny i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Do awokado dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pieprz (można dodać jeszcze świeże pomidory, bazylię i inne składniki, ale u nas to będzie w tortilli w innej formie). Guacamole odstawiamy do lodówki. Teraz zrobimy sos czosnkowy. Przez praskę do czosnku przeciskamy 3-4 ząbki. Zalewamy je jogurtem i dodajemy ok 1 łyżeczkę pieprzu. Mieszamy, następnie wsypujemy ok 1,5 łyżki koperku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Mięso wyjmujemy z lodówki i dusimy na patelni na oliwie, aż będzie złotawo podsmażone, ale miękkie w środku. W międzyczasie kroimy na plasterki świeżego ogórka, pomidora w ćwiartki, cebulę kroimy w pióra a sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki. Tortille należy wyjąć z opakowania, lekko pokropić wodą, zawinąć w folie aluminiową i podgrzewać w piekarniku o temperaturze 150 stopni, jakieś 10 minut. Na gorące tortille układamy składniki. Najpierw polecam posmarować Guacamole, ułożyć kurczaka, cebulę, ogórka, sałatę i pomidora. Na koniec polać wszystko sosem czosnkowym i zawinąć tortillę. Wystarczy zmoczyć lekko wodą, by tortilla się skleiła. Ja na koniec włożyłam jeszcze do piekarnika i włączyłam grill, by było chrupiące.

Polecam i smacznego ! :)

2 komentarze:

  1. Mniam pycha aż ślinka cieknie a to podpieczenie na koniec w piekarniku, napewno sprawia że stają się cudownie chrupiące

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam guacamole! A taką tortillę to bym chętnie na dzisiejszy lunch zjadla ;)

    OdpowiedzUsuń

Google+