wtorek, 30 sierpnia 2011

Przepis na pizzę

Ciasto pizza ! Przepis na pizzę z pieczarkami ! Ciasto na pizzę drożdżowe ! Pizza domowa przepis !

do dzieła!

Podaję przepis własny, na dwa spody o średnicy około 30 cm. 

Potrzebne składniki:

ciasto:
- 3 szklanki mąki (może być to mąka zwykła pszenna lub tortowa)
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka soli (czubata)

- 5 dag drożdży 
- szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oleju/oliwy 

sos:
-pół dużej białej cebuli
-2 ząbki czosnku
-3 lub 4 pomidory
-około 8 liści świeżej bazylii
-150 g koncentratu pomidorowego 
-sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

ciasto:

3 szklanki mąki przesiać przez sitko do miski. Dodać 1 łyżkę cukru i czubatą łyżeczkę soli, po czym wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie należy wsypać drożdże do szklanki, wlać do nich 3 łyżki oleju/oliwy i do połowy napełnić ciepłą wodą (woda powinna być ciepła na tyle żeby drożdże się rozpuściły, ale nie wrząca). Mieszać łyżeczką do pełnego rozpuszczenia się drożdży a wtedy dolać ciepłej wody do końca szklanki. Wymieszać i wlać wszystko ze szklanki do ciasta. Powstałą masę wymieszać łyżką, a gdy mąka zbierze całą wodę - wtedy zagnieść rękoma. Gdy ciasto będzie już w miarę jednolite wstawić je w ciepłe miejsce i przykryć. Niech rośnie! 


sos:

Kroimy cebulę w kostkę (nie musi być bardzo drobna, potem to wszystko zblendujemy) - wrzucamy na rozgrzany tłuszcz w wysokim garnku. Kroimy dwa ząbki czosnku i dorzucamy do cebuli. Następnie bierzemy 3/4 pomidory zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Należy to robić w miarę szybko żeby cebula i czosnek się nie przypaliły. Kiedy pomidory zaczną delikatnie przywierać wrzucamy listki porwanej bazylii a tuż potem podlewamy wszystko przegotowaną wodą tak - aby zakryła wszystkie produkty w garnku. Kiedy woda odparuje dodajemy koncentrat pomidorowy i czekamy aż się zagotuje. Jeżeli sos jej rzadki to czekamy dalej aż więcej wody odparuje jeżeli nie to dodajemy do smaku przyprawy i zdejmujemy z ognia. W tym momencie bierzemy blender/mikser i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli sos jest za gęsty dolewamy gorącej wody jeżeli jest dobry to jest gotowy do smarowania pizzy. 

W czasie gdy nasze ciasto rośnie a sos się chłodzi... przejdźmy do krojenia składników. A tu już możemy popuścić wodzę fantazji. Mój pomysł to dość pikantna pizza raczej z tych klasycznych. 

Do jej sporządzenia wykorzystałam (podaję składniki w kolejności układania ich na cieście - oczywiście najpierw nasz sos):

-sos
-ser żółty starty na grubych oczkach tarki
-szynka lub salam w moim przypadku pepperoni
-papryczki chilli i zwykłe
-pomidory
-cebula
-oliwki
-przyprawy do smaku

Wracamy do ciasta... 

Kiedy mamy już przygotowane wszystkie produkty wyjmujemy wyrośnięte ciasto i kroimy je na pół. Jedna połówka zostaje do drugiej pizzy a tę pierwszą uderzamy pięścią żeby pozbawić ją bąbelków powietrza. Następnie kładziemy na stolnicy, wcześniej przykrywając ją papierem do pieczenia. Na ręce nalewamy pół łyżeczki oliwy lub oleju i ugniatamy ręką aby nadać ciastu pożądany kształt. Proponuję nie bać się cienkości ciasta, gdyż i tak w piekarniku wzrośnie nam jeszcze trochę. W razie dziur można użyć łatek z tamtej drugiej części. Gdy już ciasto jest uformowane należy nakłuć je widelcem aby powietrze podczas pieczenia mogło ulecieć i nie narobiło nam purchli. Możemy przejść do nakładania sosu. 

Ale radzę już wtedy włączyć piekarnik, niech się nagrzewa. Nastawiamy jego temperaturę na 250 stopni. Dobrze żeby była w środku już blacha gdyż pizzę należy wyłożyć na bardzo nagrzaną blachę.

Z sosem nie należy przesadzać, jest on dość intensywny i powinien pokryć lekko całe ciasto. Następnie ser i tak dalej...

Kiedy pizza jest już przybrana do smaku wkładamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 8-15 minut a ten czas zależy od tego czy brzegi się rumienią oraz czy składniki na pizzy są wypieczone (gdy ciasto rozgnietliśmy na cienkie to pieczemy około 10 minut). 

VOILA !! Pizza wyszła mi pyszna! 

Z drugiej połówki ciasta zrobiłam moją wersję hawajską czyli: sos, ser, szynka, salami pepperoni, pieczarki, ananas, kukurydza, cebula i troszkę papryczki chilli. 




6 komentarzy:

  1. Spróbuj kiedyś drożdże rozpuścić w mleku, z cukrem i dodać do tego 3 łyżki mąki - najlepiej zrobić to w dużym przeźroczystym naczyniu.
    Poza tym polecam 150 g mąki krupczatki i 250 g mąki tortowej :)
    W aldiku albo lidlu możesz kupić okrągłe blaszki na pizze - z dziurkami.
    Pozdrawiam Alex

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję przy najbliższej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłem według tego przepisu pizze z delikatnymi modyfikacjami i .... brak słów by opisać smak ! cudowna !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! a jakie modyfikacje ? może się podzielisz ;> :)

      Usuń
  4. zrobiłam dzisiaj z mięsem gyros ,cebulą , 2x ser ,i starte pieczarki :) puszotka , a i w kształcie serca bo to walentynki polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie to wygląda! Nie mogę się doczekać, aż będzie leżeć na moim talerzu :) Chociaż ostatnio interesuje mnie kuchnia amerykańska (jeśli chcesz zobaczyć dlaczego, to zobacz) - osobiście uważam, że warto od czasu do czasu zasmakować innych smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Google+