Choć wygląda jak przystawka to coś więcej niż zagrycha. Jak mówi babcia to "mięsisty" posiłek. Można podać z grzankami, na grzankach lub z innym dodatkiem. A jak się to robi ? bardzo prosto.
Co będzie potrzebne:
- 2 piersi kurczaka
- 7 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory (mogą być w oliwie)
- świeża bazylia
- przecier pomidorowy
- przyprawy do smaku
do dzieła!
Stawiamy duży garnek na ogniu i wrzucamy do niego pokrojone pieczarki (bez oleju, na sucho). Czekamy aż pieczarki dadzą sok i dusimy je chwile aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy oleju/oliwy i wrzucamy cebulę i czosnek. Dusimy chwilę tak pieczarki z cebulką i czosnkiem.
W tym czasie pokrój piersi kurczaka w małe kawałeczki około 2 cm paski. Równolegle na drugim palniku (lub później) podsmaż mięso na patelni, aż będzie lekko zarumienione.
Do pieczarek dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i podlej wszystko wodą (gdy pomidory nie są w zalewie). Dodaj porwaną świeżą bazylię. Gdy w garnku się zagotuje, dodaj sól, pieprz, majeranek. Dodajemy na koniec do tego trochę przecieru pomidorowego do smaku i dolewamy odrobinkę wody żeby nie przywierało. Jak się zagotuje wrzuć do garnka mięso i wszystko niech ze sobą się poddusi jeszcze chwilę.
W między czasie pokrój kajzerkę i zarumień w piekarniku.
Kurczak w sosie jest gotowy, smacznego! :)
Pyszne. Troszkę, taka wariancja nt. kurczaka po włosku w moim wykonaniu :)Fantastyczne! Kiedy ogniste krewetki zawitają na przyjemnym ? :)
OdpowiedzUsuńa gdzie przepis na rogaliki? :>:P
OdpowiedzUsuńPrzepis na rogaliki już jest, smacznego :)
OdpowiedzUsuńhttp://przyjemny.blogspot.com/2011/09/tym-razem-przepis-na-puszyste-rogaliki.html