niedziela, 11 września 2011

Prawdziwy dżem ze śliwek węgierek

Nie nowina to iż z węgierek w sklepach dostać można tylko wyrafinowane przetwory jak powidła czy konfitury. A zwykły dżem węgierkowy jest wręcz nie do zdobycia. Czym w tym wypadku jest silna wola ? wolą działania. O to przepis na pyszny dżem z węgierek :)

Co będzie potrzebne:




- ok 1kg śliwek węgierek
- cukier żelujący

i tyle !

Owoce umyć, wypestkować i rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Wrzucić do garnka i je trochę rozgnieść. Do owoców wsypać cukier żelujący i dokładnie wymieszać. Cukru wsypujemy tyle jaki kupiliśmy czyli jak 1:1 to kilogram a jak 2:1 to pół kilo. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut aż zrobi się gęsta masa. Wytworzy się piana. Należy zdjąć ognia i mieszać po zdjęciu aż piana zaniknie. Słoiki wyczyścić i wygotować można podgrzać je w piecyku (ostrożnie!!!)  i nałożyć do nich gorący dżem po czym natychmiast szczelnie zamknąć. Ustawić słoiki dnem do dołu - około 15 minut. Można jeść smacznego :))) 


3 komentarze:

  1. mmm to kiedy dixit i catering ? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. zwarta i gotowa zadbam o catering i planszówkę lecz gdzie znajdziem miejscówkę ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie i tylko taki własnoręcznie przygotowany dżem ma smak

    OdpowiedzUsuń

Google+