Co będzie potrzebne:
- ok 1kg śliwek węgierek
- cukier żelujący
i tyle !
Owoce umyć, wypestkować i rozdrobnić na mniejsze kawałeczki. Wrzucić do garnka i je trochę rozgnieść. Do owoców wsypać cukier żelujący i dokładnie wymieszać. Cukru wsypujemy tyle jaki kupiliśmy czyli jak 1:1 to kilogram a jak 2:1 to pół kilo. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut aż zrobi się gęsta masa. Wytworzy się piana. Należy zdjąć ognia i mieszać po zdjęciu aż piana zaniknie. Słoiki wyczyścić i wygotować można podgrzać je w piecyku (ostrożnie!!!) i nałożyć do nich gorący dżem po czym natychmiast szczelnie zamknąć. Ustawić słoiki dnem do dołu - około 15 minut. Można jeść smacznego :)))
mmm to kiedy dixit i catering ? :))
OdpowiedzUsuńzwarta i gotowa zadbam o catering i planszówkę lecz gdzie znajdziem miejscówkę ? ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie i tylko taki własnoręcznie przygotowany dżem ma smak
OdpowiedzUsuń