sobota, 10 września 2011

Ryba w sosie z pora i pieczarek

Genialne danie! filety z Dorsza w sosie słodko-ostro-kwaśnym!

Co będzie potrzebne:


- 8 mrożonych filetów rybnych w kostkach (ja użyłam do tego dania filetów z Dorsza)
- około 25 dag pieczarek
- olej/oliwa (polecam olej ryżowy)
- jeden duży por lub dwa małe



- mąka około szklanki
- około 1/4 szklanki białego octu winnego balsamicznego lub bialego wina

- 1 kostka bulionowa
- 1 śmietana 18%
przyprawy:
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- bazylia
- czosnek
- imbir
- gorczyca
- sok z cytryny
- sól i pieprz


Wyjmij zamrożone filety z opakowania i opłucz je pod letnią wodą tak, aby wierzchnia warstwa się rozpuściła. Obtocz je następnie w mące i dodaj sól pieprz oraz przyprawy: gorczycę, bazylię, czosnek, imbir, natkę pietruszki. Tak przygotowane kostki wrzuć na patelnię na rozgrzany olej/oliwę - ja smażę na oleju ryżowym bo jest praktycznie bezsmakowy i nie traci się aromatu potrawy podczas smażenia. Patelnię nakryj pokrywką i duś rybę, potem możesz zdjąć pokrywkę i trochę podsmażyć żeby złapała złotego koloru.

W czasie jak ryba się dusi, przygotuj sos.

25 dag pieczarek oczyść i pokrój w małe kawałeczki wielkości około 1 cm. Wrzuć je na drugą patelnię i podsmaż do momentu aż puszczą sok, dodaj wtedy 2 łyżki oleju lub oliwy. Do pieczarek dorzuć dużego pora pokrojonego w ćwierć plasterki. Wszystko razem smaż około 5 minut. Posyp potem około 2 łyżkami mąki, możesz wykorzystać tę która została z obtaczania ryby. Podsmażaj jeszcze chwile aż się mąka opiecze. Teraz dodaj około 1/4 szklanki białego octu winnego balsamicznego lub białego wina, dodaj też szklankę zimnej wody. Rozpuść w tym wszystkim kostkę bulionową, dorzuć liść laurowy i gałkę muszkatołową. Jak kostka
się rozpuści - dodaj soli i pieprzu do smaku i około 2 łyżki soku z cytryny (trzeba próbować - ja lubię bardziej kwaśne). Duś wszystko około 15 minut aż pieczarki i por będą miękkie. Następnie dodaj całą śmietanę 18%.

Usmażoną rybę przełóż do garnka. W tym momencie musisz ocenić czy masz wystarczającą ilość sosu żeby pokrył całą rybę czy nie. Jeżeli masz za mało dodaj wody jeżeli sos jest bardzo rzadki - odparuj. Jeżeli jest już ok to zalej nim rybę w garnku. Gotuj całość na wolnym ogniu około 2 minuty żeby smaki się połączyły. Na koniec można skropić cytryną ale lepiej wcześniej spróbować :)

Podawać można z ziemniakami z wody, z ryżem...

Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Google+