Kurczak po włosku to niepowtarzalny autorski przepis szefowej kuchni jednej z klimatycznych warszawskich restauracji. Nie będę zamieszczać jej nazwy, zdradzę tylko że potrawa cieszy się ogromnym powodzeniem wśród smakoszy jak i zwykłych śmiertelników! A co czyni tę potrawę jeszcze bardziej wyjątkową ? to w zupełności polski przepis... a Włosi nam zazdroszczą!
Co przygotować ?
2 filety z piersi kurczaka
1 duża cebula
ok 15 pieczarek
3-4 świeże pomidory
5 ząbków czosnku
oregano
pieprz, sól
natka pietruszki
chilli
parmezan do posypania
ew. siekany szczypiorek
do dzieła!
Piersi z kurczaka kroimy w małe kotlety. Cebulę siekamy drobno. Do mięsa wyciskamy 5 ząbków czosnku. Następnie przyprawiamy mięso oregano, pieprzem i solą, chilli i posypujemy natką pietruszki. Mięso kładziemy na tłuszcz (rozgrzany ale zmniejszamy ogień na wolny jak położymy mięso). Będziemy smażyć mięso i dusić dość długo, cały myk w tym żeby dobrze wyczuć kiedy będzie ostatni moment na zdjęcie wszystkiego z patelni. Na drugiej patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki z cebulką. Kiedy mięso się podsmaży układamy na nim podsmażane pieczarki z cebulą. Przykrywamy patelnią i dusimy chwilę, aż wymienią się soki. Następnie układamy na wierzchu świeże pomidory w plastrach. Przykrywamy patelnią i dusimy około 15 minut uważając aby mięso nie przypaliło się. W między czasie gotujemy dodatki np kartofle. Kurczaka po włosku zdejmujemy z patelni i podajemy posypanego parmezanem i ew. siekanym szczypiorkiem.
Smacznego !
A w której to restauracji można to zjeść? :)
OdpowiedzUsuńklimatyczna knajpka na jelonkach :-)
OdpowiedzUsuńaaach no tak :P
OdpowiedzUsuńwygląda mniam i robi wrażenie rozpływającego się w ustach co tam knajpka zrobię to sobie w domku
OdpowiedzUsuń:)) życzę smacznego !
OdpowiedzUsuń