poniedziałek, 17 października 2011

Przepis z Kurczakiem - po włosku


Kurczak po włosku to niepowtarzalny autorski przepis szefowej kuchni jednej z klimatycznych warszawskich restauracji. Nie będę zamieszczać jej nazwy, zdradzę tylko że potrawa cieszy się ogromnym powodzeniem wśród smakoszy jak i zwykłych śmiertelników! A co czyni tę potrawę jeszcze bardziej wyjątkową ? to w zupełności polski przepis... a Włosi nam zazdroszczą!


Co przygotować ?


2 filety z piersi kurczaka

1 duża cebula
ok 15 pieczarek
3-4 świeże pomidory
5 ząbków czosnku
oregano
pieprz, sól
natka pietruszki
chilli
parmezan do posypania
ew. siekany szczypiorek

do dzieła!


Piersi z kurczaka kroimy w małe kotlety. Cebulę siekamy drobno. Do mięsa wyciskamy 5 ząbków czosnku. Następnie przyprawiamy mięso oregano, pieprzem i solą, chilli i posypujemy natką pietruszki. Mięso kładziemy na tłuszcz (rozgrzany ale zmniejszamy ogień na wolny jak położymy mięso). Będziemy smażyć mięso i dusić dość długo, cały myk w tym żeby dobrze wyczuć kiedy będzie ostatni moment na zdjęcie wszystkiego z patelni. Na drugiej patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki z cebulką. Kiedy mięso się podsmaży układamy na nim podsmażane pieczarki z cebulą. Przykrywamy patelnią i dusimy chwilę, aż wymienią się soki. Następnie układamy na wierzchu świeże pomidory w plastrach. Przykrywamy patelnią i dusimy około 15 minut uważając aby mięso nie przypaliło się. W między czasie gotujemy dodatki np kartofle. Kurczaka po włosku zdejmujemy z patelni i podajemy posypanego parmezanem i ew. siekanym szczypiorkiem.

Smacznego !


5 komentarzy:

  1. A w której to restauracji można to zjeść? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. klimatyczna knajpka na jelonkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda mniam i robi wrażenie rozpływającego się w ustach co tam knajpka zrobię to sobie w domku

    OdpowiedzUsuń

Google+