Już od dawna za mną chodziły. Nie przepadam za muffinkami, dlatego przygotowałam babeczki czekoladowe z zaskakującym nadzieniem ze świeżej gruszki. Zapraszam !
Co będzie potrzebne:
ciasto
-około 130g masła
-2 jajka
!
-1 i 1/3 szklanki cukru
-pól szklanki mocnego naturalnego kakao
-2 łyżki miodu
-250 g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
dodatki do ciasta
-płatki migdałów
-orzechy włoskie
-rodzynki
-suszone śliwki (bardzo dobrze się sprawdziły!)
-świeża gruszka
-wiórki kokosowe
lukier
cukier puder i 2 łyżki mleka do lukru
posypka np m&m'sy
Do dzieła!
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, miksując na gładką masę. Najpierw utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i miód, potem mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec kakao, startą czekoladę i mleko. Miksować minimum 3 minuty na najwyższych obrotach. Rozdrobnić wszystkie bakalie i wsypać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Do foremek nałożyć ciasto, do połowy ich wysokości na koniec pokroić w plasterki gruszkę i nałożyć na górę babeczki tak, żeby lekko się w niej zanurzyła. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy już jest gotowe (uwaga - lepiej od dołu sprawdzać bo na górze gruszka będzie rozmiękczać ciasto). Kiedy ciasto będzie upieczone, wystawić do wystygnięcia. W międzyczasie zrobić lukier i udekorować. Lukier - wymieszać 2 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru pudru.
Gotowe! Smacznego!
Co będzie potrzebne:
ciasto
-około 130g masła
-2 jajka
!
-1 i 1/3 szklanki cukru
-pól szklanki mocnego naturalnego kakao
-2 łyżki miodu
-250 g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
dodatki do ciasta
-płatki migdałów
-orzechy włoskie
-rodzynki
-suszone śliwki (bardzo dobrze się sprawdziły!)
-świeża gruszka
-wiórki kokosowe
lukier
cukier puder i 2 łyżki mleka do lukru
posypka np m&m'sy
Do dzieła!
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, miksując na gładką masę. Najpierw utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i miód, potem mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec kakao, startą czekoladę i mleko. Miksować minimum 3 minuty na najwyższych obrotach. Rozdrobnić wszystkie bakalie i wsypać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Do foremek nałożyć ciasto, do połowy ich wysokości na koniec pokroić w plasterki gruszkę i nałożyć na górę babeczki tak, żeby lekko się w niej zanurzyła. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy już jest gotowe (uwaga - lepiej od dołu sprawdzać bo na górze gruszka będzie rozmiękczać ciasto). Kiedy ciasto będzie upieczone, wystawić do wystygnięcia. W międzyczasie zrobić lukier i udekorować. Lukier - wymieszać 2 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru pudru.
Gotowe! Smacznego!
Żeby to sie bardzo rozniło od mojego przepisy na muffinki to nie powiem, ale opcja z M&M niezła, musze zrobić ;)
OdpowiedzUsuńoj tak m&my super
OdpowiedzUsuńte kolory na wierzchu takie kuszące!
OdpowiedzUsuń