piątek, 18 listopada 2011

Babeczki czekoladowe z gruszką

Już od dawna za mną chodziły. Nie przepadam za muffinkami, dlatego przygotowałam babeczki czekoladowe z zaskakującym nadzieniem ze świeżej gruszki. Zapraszam !


Co będzie potrzebne: 



ciasto
-około 130g masła
-2 jajka
!


-1 i 1/3 szklanki cukru

-pól szklanki mocnego naturalnego kakao
-2 łyżki miodu
-250 g mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-pół tabliczki gorzkiej czekolady

dodatki do ciasta
-płatki migdałów
-orzechy włoskie
-rodzynki
-suszone śliwki (bardzo dobrze się sprawdziły!)
-świeża gruszka
-wiórki kokosowe

lukier
cukier puder i 2 łyżki mleka do lukru
posypka np m&m'sy

Do dzieła!

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, miksując na gładką masę. Najpierw utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i miód, potem mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec kakao, startą czekoladę i mleko. Miksować minimum 3 minuty na najwyższych obrotach. Rozdrobnić wszystkie bakalie i wsypać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Do foremek nałożyć ciasto, do połowy ich wysokości na koniec pokroić w plasterki gruszkę i nałożyć na górę babeczki tak, żeby lekko się w niej zanurzyła. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy już jest gotowe (uwaga -  lepiej od dołu sprawdzać bo na górze gruszka będzie rozmiękczać ciasto). Kiedy ciasto będzie upieczone, wystawić do wystygnięcia. W międzyczasie zrobić lukier i udekorować. Lukier - wymieszać 2 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru pudru.

Gotowe! Smacznego!









3 komentarze:

  1. Żeby to sie bardzo rozniło od mojego przepisy na muffinki to nie powiem, ale opcja z M&M niezła, musze zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. te kolory na wierzchu takie kuszące!

    OdpowiedzUsuń

Google+