czwartek, 17 listopada 2011

Kurczak w brzoskwiniach z granatem. Kurczak w owocach :)

Mięso z owocami ? a czemu nie :) zdecydowałam się na kurczaka jest najbardziej neutralny w smaku i można go pięknie poddusić w słodkich owocach i ostrych przyprawach :) Wyszło... bardzo kolorowo i smakowicie!

Składniki:

3 filety z kurczaka
3 marchewki

1 czerwona papryka
1 cebula
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 granat
1 kiwi
przyprawy
-sól
-pieprz
-sos sojowy
-papryka słodka
-chilli
2 łyżki mąki do sosu
ryż biały
natka pietruszki do posypania
oliwa z oliwek

Filety z kurczaka oczyścić i rozbić. Pokroić w małe kotleciki. Mięso włożyć do miski. Do mięsa dorzucić sól, pieprz, sos sojowy, chilli, pół łyżeczki miodu, trochę oliwy, słodką paprykę - wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć brzoskwinie z puszki i odlać syrop do naczynia. Wszystkie warzywa i owoce pokroić raczej drobno. Ostrożnie wydłubać z granata owoce. Wstawić ryż do gotowania. Do naczynia żaroodpornego włożyć w pierwszej kolejności mięso. Kiedy będzie już przepieczone dodać do niego marchewkę. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na koniec położyć brzoskwinie. Uwaga - jeżeli w którymkolwiek momencie mięso i warzywa zaczną przywierać podlać całość syropem brzoskwiniowym - jeżeli  nie, podlać wszystko syropem po nałożeniu brzoskwiń. Na sam koniec posypać wszystko owocami granatu. Kiedy warzywa będą miękkie a syrop odparuje po części, wyjąć z piekarnika i odstawić. Odlać do garnka sos z pieczenia. W garnku zaciągnąć go mąką tak, żeby powstał gęsty syrop, którym polejemy ryż.

Podajemy z natką pietruszki.


Gotowe! Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Google+