Na ile sposobów można przyrządzić kurczaka ? a sos pieczarkowy ? Tym razem spróbujcie sosu pieczarkowego z POREM, który bardzo ciekawie współgra z grzybkami i mięsem :)
Potrzebne:
SOS:
- dwa średnie pory
- ok 25 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- imbir
- tymianek
- pieprz
- pół kostki bulionowej (może być warzywna)
- ok szklanka mleka
kurczak:
- 5 polędwiczek z kurczaka
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- cytryna
Rozpuszczamy kostkę warzywną w połowie wody. Następnie kroimy pory bardzo drobno po czym wrzucamy do gotującego się bulionu. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Pory mają to do siebie, że podczas gotowania się rozpuszczają tak więc gotujemy je bardzo długo aż będą rozpuszczone lub bardzo miękkie a sama zawartość garnka będzie raczej gęsta. W tym samym czasie na patelni, na oliwie dusimy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem. Połowę pieczarek kroimy w kosteczkę a drugą część w plasterki i dorzucamy do cebulki z czosnkiem, po czym dusimy. Kiedy na patelni wszystko się podsmaży podlewamy pieczarki wywarem z porów i mieszamy. Dodajemy posiekaną pietruszkę i tymianek i przyprawy: pieprz i szczyptę (dosłownie) imbiru - on nada naszej potrawie wyraźniejszego smaku. Dusimy chwilę po czym zalewamy wszystko mlekiem (ok szklanka - tak, żeby wszystko łatwo się wymieszało). Dusimy chwilę, po czym zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos do takiej gęstości jaką chcemy uzyskać.
Polędwiczki solimy i pieprzymy. W misce kropimy jest obficie cytryną (wychodzi około pół soku z cytryny). Następnie obtaczamy je w mące jajku i bułce tartej i smażymy.
Polędwiczki polane sosem pieczarkowym podajemy np z ryżem.
Smacznego ! :)
Bardzo aromatyczne danie! Przepis dodany do ulubionych.
OdpowiedzUsuńOo tak por bardzo często zmienia na lepsze smak potraw. Te polędwiczki wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się biorę za ten obiadek, pewnie pychotka będzie :)
OdpowiedzUsuń