środa, 11 kwietnia 2012

Jak zrobić tradycyjne leniwe ?

Dziś serwuję babcine leniwe czyli smak dzieciństwa. Najlepsze z podsmażoną na maśle bułką tartą i cukrem, polecam też ze szczyptą cynamonu. Proste i dość szybkie, dla każdego leniwego kucharza.
Jak je zrobić ?

składniki:



500g twarogu
2 jajka
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki kartoflanej
łyżeczka cukru waniliowego
cynamon
cukier
bułka tarta
masło

Jeśli mamy mielony ser biały to taki będzie lepszy, ale jeżeli mamy zwykły twaróg to po prostu rozgniatamy go widelcem lub przeciskamy przez tarkę. Dodajemy jajka, mąki i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Powinno być lekko lepiące się. Formujemy walec o średnicy ok 3 cm (wyszły mi 2 walce długości około 20/30 cm). Lekko spłaszczamy nasze walce i nożykiem odcinamy kluski w poprzek. Do wysokiego garnka wlewamy wodę i dodajemy łyżkę soli. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy je chwilę, aż zaczną wypływać - wtedy wyciągamy. Na patelni podsmażamy bułkę tartą z masełkiem. Podajemy na leniwych, posypujemy cukrem i cynamonem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Na słodko leniwych nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę ? dla mnie jak leniwe to tylko na słodko, jak kopytka to z mięsem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, nie pamiętam jak dawno to już leniwych nie jadłam.
    całe wieki! a to przecież takie proste i rozkoszne danie.
    ze staropolskiej kuchni! a jak wiadomo, tradycję trzeba podtrzymywać ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. I tutaj musze dodac swoj komentarz. Jezeli pisze Pani tradycyjne prosilabym poszperac bardziej w przeszlosci kuchni, gdyz do prawdziwych, tradycyjnych leniwych nie dodaje sie grama maki, no chyba ze na wsiach gdzie bieda byla.

    OdpowiedzUsuń
  5. tak naprawdę przepisów na tradycyjne leniwe tyle ile tradycji ;) ja taką tradycję leniwych uważam za najsmaczniejszą - i jedynym odstepstwem jest tu cynamon :)

    OdpowiedzUsuń

Google+