wtorek, 3 kwietnia 2012

Pasta jajeczna z warzywami na grzankach



Moja mama od zawsze gotowała jajka na twardo, siekała je drobno i podawała na kanapkach. To bardzo prosty, szybki i smaczny przepis na pomysłowe kanapki. Dzieciom smakuje zwykle samo jajko posypane świeżym szczypiorkiem a dorośli mogą skorzystać z nieco ostrzejszej opcji, przepisu na pastę jajeczną...

a jak wiadomo kanapki są dobre na każdą okazję ;)
Składniki:

- 4-5 jajek
- 1 cebula
- świeża bazylia lub natka pietruszki
- łyżka majonezu
- pół jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- pieprz
- szczypiorek/rukola do posypania

do dzieła:

Jajka gotujemy na twardo - około 8 minut (tu mały poradnik: jeżeli jajka są prosto z lodówki to wkładamy je do zimnej wody i gotujemy wraz z nią, jeżeli są w temp. pokojowej możemy je włożyć do wrzątku - wtedy gotujemy ok 9 minut). Po wystygnięciu kroimy je w drobniutką kosteczkę. Dodajemy do nich łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy, pieprz i zalewamy jogurtem. Dorzucamy drobno posiekaną cebulkę i podarte listki bazylii lub natki pietruszki. Mieszamy wszystko razem, podajemy na grzankach posypane szczypiorkiem, z pomidorami lub rzodkiewką do przegryzienia.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. pysznie, kolorowo i wiosennie.
    zapraszam na konkurs do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że świetnie Ci się ten blog rozwija :) I bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieki dzieki :) troche krucho z czasem nawet na szybkie kruche ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A właśnie dzisiaj mam ochotę na jajka - ale w jakiejś innej formie. I już mam fajny przpis

    OdpowiedzUsuń

Google+