Moja mama od zawsze gotowała jajka na twardo, siekała je drobno i podawała na kanapkach. To bardzo prosty, szybki i smaczny przepis na pomysłowe kanapki. Dzieciom smakuje zwykle samo jajko posypane świeżym szczypiorkiem a dorośli mogą skorzystać z nieco ostrzejszej opcji, przepisu na pastę jajeczną...
a jak wiadomo kanapki są dobre na każdą okazję ;)
Składniki:
- 4-5 jajek
- 1 cebula
- świeża bazylia lub natka pietruszki
- łyżka majonezu
- pół jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- pieprz
- szczypiorek/rukola do posypania
do dzieła:
Jajka gotujemy na twardo - około 8 minut (tu mały poradnik: jeżeli jajka są prosto z lodówki to wkładamy je do zimnej wody i gotujemy wraz z nią, jeżeli są w temp. pokojowej możemy je włożyć do wrzątku - wtedy gotujemy ok 9 minut). Po wystygnięciu kroimy je w drobniutką kosteczkę. Dodajemy do nich łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy, pieprz i zalewamy jogurtem. Dorzucamy drobno posiekaną cebulkę i podarte listki bazylii lub natki pietruszki. Mieszamy wszystko razem, podajemy na grzankach posypane szczypiorkiem, z pomidorami lub rzodkiewką do przegryzienia.
Smacznego !
pysznie, kolorowo i wiosennie.
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs do mnie.
Muszę przyznać, że świetnie Ci się ten blog rozwija :) I bardzo ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńdzieki dzieki :) troche krucho z czasem nawet na szybkie kruche ;)
OdpowiedzUsuńA właśnie dzisiaj mam ochotę na jajka - ale w jakiejś innej formie. I już mam fajny przpis
OdpowiedzUsuń