Obiecany przepis na kurczaka z porem :). To danie jest bardzo proste i szybkie i ma w sobie mały sekret... Użyłam w nim paru tricków, dzięki którym smak jest dość zaskakujący. Bez cebuli.
Potrzebne będzie:
- 2 piersi z kurczaka
- chrzan wasabi (1/4 łyżeczki)
- serek góralski czosnkowy "Przysmak góralski" - 1 kostka
- szklanka rosołu
- 3-4 pory
- śmietana 18% do zupy
- ok 2 szklanki mleka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- ryż do ugotowania
Sposób przyrządzenia:
Czosnek rozgnieść nożem i wsypać do miski z mlekiem. Piersi oczyścić, włożyć do mleka z czosnkiem i odstawić na ok 15 minut. Potem wyjąć i nasmarować je 1/4 łyżeczki wasabi. Pokroić w ćwiartki, kawałki ok 5cmx2cm grubości. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić piersi na duży ogień. Smażyć krótko z jednej strony, potem przełożyć na drugą stronę. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Po ok 5 minutach zalewamy piersi bulionem. Do bulionu dorzucamy całą kostkę "Przysmaku góralskiego". Mieszamy, aż będzie gładka masa. Dusimy jeszcze kilka minut w między czasie kroimy pory w plasterki. Dodajemy pory i dusimy dalej. Czekamy aż pory się trochę rozpuszczą i rozmiękną. Redukujemy sos, aż będzie średnio gęsty. Wtedy zalewamy śmietaną i dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Gotowe :)
Smacznego :-)
PS. Dziękuję wszystkim za głosy! Niestety nie udało mi się nic wygrać, ale do tego to
pewnie każdy z nas się już przyzwyczaił. Ja również zwykle nie rzucam się na konkursy, wiedząc że raczej nic z tego... ale jednak czasem zagram... w totka! ;-)
czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuńJuż jest :-)
Usuń