wtorek, 2 lipca 2013

Kurczak w sosie pomarańczowym z mleczkiem kokosowym i ryż a'la po peruwiańsku

Przepis oryginalnie był na krewetki w sosie pomarańczowym, ale ja wolę spróbować tego zestawienia z kurczakiem. Sos wychodzi gęsty słodko-kwaśny, mięso kruche a ryż trochę przypomina risotto. W zależności od marynaty może wyjść bardziej lub mniej ostro-słodkie danie.

Składniki:


1 pierś kurczaka
1 mały kartonik mleczka kokosowego
ok 0,5 l soku pomarańczowego z miąższem
1 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sos sojowy ciemny
tymianek i oregano
chilli
ananas
pasta curry
1 szklanka białego ryżu
natka pietruszki świeża
kukurydza z puszki
natka pietruszki
białe wino

Pierś kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i robimy marynatę: oliwa z oliwek ok 1 łyżka, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka pasty curry, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, suszony tymianek, oregano i szczypta chilli. Odstawiamy mięso na 20 minut. W tym czasie odmierzamy 1 szklankę białego ryżu, opłukujemy go i wsypujemy do osolonego wcześniej wrzątku. Jak woda zacznie wyparowywać powoli, uzupełniamy winem i znów odparowujemy. Gotujemy około 20 minut sprawdzając w między czasie miękkość ryżu i podlewając winem cały czas. Finalnie powinien być lekko rozgotowany i pozlepiany. Jak osiągniemy tę konsystencję dodajemy kukurydzę z puszki i natkę pietruszki i mieszamy.
Kurczaka smażymy na patelni najpierw na dużym ogniu a potem zmniejszamy i dodajemy ananasa - dusimy. Następnie podlewamy sokiem pomarańczowym i gotujemy chwilkę pod przykryciem. Sprawdzamy czy kurczak jest miękki jak nie to przedłużamy proces gotowania podlewając sokiem. Na koniec dodajemy do kurczaka mleczka kokosowego i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i jeżeli sos jest rzadki to redukujemy a jeżeli nie... to jemy :)


1 komentarz:

  1. Ciekawe smaki, na pewno bym spróbowała :)
    Podrawiam, katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Google+