wtorek, 6 września 2011

Łosoś w sosie koperkowym

Prosty sposób na świetnego łososia w koperkowym (niebiańskim) sosie. Stopień trudności 3/10 :)

Potrzebne będą:

łosoś:

- 80 dag filetu z łososia
- cytryna
- gruba sól
- przyprawa do ryb

- inne przyprawy do smaku wedle uznania, np rozmaryn


sos koperkowy:

-1-1,5 łyżki mąki
- około 8 dag masła
- kostka rosołowa lub bulion warzywny
- mleko lub gorąca woda
- 2-3 łyżeczki śmietany


- pęczek koperku
- cytryna
- pieprz

Do dzieła!


Łosoś

Łososia oczyścić, pozbawiając go łusek i innych niepotrzebnych rybich cząstek. Następnie pociąć filet na kawałki wielkości około 10cm x 5cm. Kawałki pokropić cytryną, posolić najlepiej grubą solą, można też dodać "przyprawę do ryb" lub cokolwiek na co się ma ochotę. Ja dodałam rozmaryn, bo wtedy łosoś jest bardziej aromatyczny. Tak przygotowane filety wstawiamy do naczynia żaroodpornego (ale z naczynia wybieramy tylko dół, górę zastępujemy folią) i wstawiamy piekarnika nagrzanego do około 190 stopni, pieczemy około 20 minut.

Sos koperkowy do łososia

Są dwie możliwości, albo robimy sos bardziej o charakterze beszamelowym lub bardziej o charakterze wytrawnym - o tym w odpowiednim momencie. Na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu, wsypujemy 1-1,5 łyżki mąki. Czekamy aż mąka się troszeczkę zrumieni. Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliła. Jak już się zrumieni, dodajemy do niej masło - około 8 dag - tyle żeby zabrało mąkę. Im ciemniejszy kolor ma podsmażana mąka, ciemniejszy potem będzie sos. W między czasie gdy mąka się rumieni, rozpuszczamy kostkę rosołową lub bezmięsny bulion warzywny - wedle uznania. Następnie wlewamy bulion do mąki i masła. W tym momencie na patelni powinnyśmy mieć już gęstość sosu, jeżeli jest za gęsty dolewamy gorącej wody lub mleka (!). Jeżeli dolejemy mleka zamiast wody, wyjdzie sos bardziej beszamelowy. Po dodaniu wody lub mleka doprowadzamy nasz sos do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jeżeli w sosie pojawiły się grudki, możemy się ich pozbyć, przepuszczając go przez sitko. W tym momencie mamy już skończoną bazę do sosu. Teraz dodajemy śmietanę, około 2-3 czubate łyżeczki i wsypujemy pokrojony koperek (około pęczka). Mieszamy dokładnie nasz sos po czym wkraplamy kilka kropel cytryny do smaku (polecam wcisnąć dużo cytryny bo ładnie się ona komponuje z łososiem), dodajemy też pieprz. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Sos jest gotowy.

Łososia podajemy z gotowanymi ziemniakami lub frytkami, całość polewamy sosem koperkowym.
-->

5 komentarzy:

  1. Bez zastrzeżeń.Trochę rozwlekły przepis na sos ,a rybę wystarczy usmażyć na patelni i zalać sosem

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz jak zaczynałam gotować to każda wskazówka była mi niezbędna... więc piszę też tak, by każdy mógł ugotować sobie taką rybkę nawet ktoś kto będzie robił to pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis prosty,tylko prosze napisac ile tego bulionu? bo sie zastanawiam nad tym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis prosty,tylko prosze napisac ile tego bulionu? bo sie zastanawiam nad tym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. m4dziara 1/2 kostki na 1/2 litra wody :)

    OdpowiedzUsuń

Google+