wtorek, 6 września 2011

Rogaliki drożdżowe z owocami i nutellą

Tym razem przepis na puszyste rogaliki drożdżowe, z owocowym lub czekoladowym nadzieniem. Przepis na 12 rogalików


Co będzie potrzebne:


ciasto:
- pół kostki margaryny/masła
- 3dag drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli



- 2 szklanki mąki
- 2 jajka


lukier:
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mleka

Do środka rogalika możemy włożyć świeże owoce np maliny lub truskawki (nie rozgniatamy ich) lub dżemy. Ja użyłam gęstych dżemów malinowych i jagodowych oraz nutelli.

Do dzieła !

Pół kostki masła rozpuścić w miseczce tak, żeby było miękkie i dało się je wymieszać z innymi składnikami. Do kubka wlać 1/4 ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki cukru, dodać do tego drożdże, po czym wszystko razem wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Zakryć i odstawić. Do miski wsypać dwie szklanki mąki i szczyptę soli, dodać całe jajko, roztopione masło i rozpuszczone w mleku i cukrze drożdże. Uwaga - składniki nie powinny być zimne, lepiej trzymać wszystko w cieple a ciasto ładniej będzie rosło. Wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką, a potem wyrobić ręką. Zakryć miskę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem będziemy czuć że jest puszyste) rozłożyć je na stolnicy i uformować z niego okrągły placek (jak na pizzę), następnie rozwałkować placek na grubość około pół centymetra. Teraz podzielimy nasze ciasto na 12 rogalików. Przeciąć ciasto nożem na pół, potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek na dwie części, tak żeby powstały z niej trzy trójkąty. Powinniśmy otrzymać 12 trójkątów.


Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ale wcześniej wyjąć z niego blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Teraz będziemy formować rogaliki. W tym celu wybrane nadzienie nakładamy tylko na szerokie końce trójkątów. Nie należy przesadzać z ilością nadzienia, dobrze by było to około 1 łyżeczki. Rogalika należy zwijać od szerokiego końca. Najpierw zalepiamy nadzienie, a potem zwijamy do środka. Całość możemy zakrzywić w kształt półksiężyca. Dobrze jest zalepić uważnie wszystkie dziury żeby nadzienie nie wykipiało podczas pieczenia. Tak przygotowany rogalik układamy na blasze.

Kiedy mamy już gotowe wszystkie rogaliki przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym jajkiem aby nabrały ładnego koloru podczas pieczenia, możemy również posmarować je tłustym mlekiem.

Pieczemy 15-20 minut w temp 195-200 stopni.

Po upieczeniu nie wyjmujemy rogalików gwałtownie, ale stopniowo zmniejszamy temperaturę przez otwarcie drzwiczek piekarnika itp. Gdy rogaliki wystygną możemy je polukrować.

Lukier.

Do miseczki wsypujemy około 4 łyżek cukru pudru i zalewamy je 1 łyżką mleka. Całość mieszamy aż konsystencja zacznie przypominać gęsty lukier :)

Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Google+