Co będzie potrzebne:
- około 40 dag krewetek (mogą być w zalewie ale waga z zalewą jest większa ;)
- 1-2 cytryny
- awokado
- ananas (może być z puszki)
- 4 ząbki zwykłego czosnku
- 4 ząbki czosnku z zalewy (opcjonalnie)
- pieprz
- 2 łyżki jogurtu greckiego (lub innego chodzi o to żeby nie był pitny)
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy miodowej
Jeżeli wykorzystujemy krewetki surowe to musimy je najpierw zagotować i oczyścić (okropna robota ale warto). Awokado kroimy w drobną kostkę i układamy na talerzu. Należy od razu skropić je obficie cytryną - żeby nie ściemniało. Kroimy ananasa w ćwiartki i każdą z nich jeszcze na pół i układamy na awokado. W środek wkładamy krewetki - jeżeli z zalewy to prosto po odsączeniu kładziemy je na talerz. Wszystko skrapiamy obficie cytryną i odstawiamy do lodówki.
Teraz przygotujmy sos, który jest sercem całej sałatki.
W miseczce mieszamy 2 łyżki jogurtu z 2 łyżkami majonezu i łyżką musztardy. Do sosu dodajemy wyciśnięte 4 ząbki zwykłego czosnku i 4 wyciśnięte ząbki czosnku z zalewy (ten z zalewy jest dużo mniej intensywny). Warto spróbować sosu żeby nie przesadzić - ja lubię bardzo dużo czosnku bo prawie nigdzie nie występuje sos czosnkowy z prawdziwego zdarzenia, tylko podróbki, więc robię intensywny :). Mieszamy wszystko w miseczce. Dodajemy około 1/5 szklanki soku z cytryny i około 2 łyżeczki pieprzu. Mieszamy i sos gotowy.
Polewamy sosem sałatkę. Podawać możemy ją np z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz