czwartek, 24 listopada 2011

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone to tradycyjny domowy obiad, ale żeby go podać najlepiej mieć 4 palniki i 4 patelnie bo mięso dość długo się smaży - chyba że jesteśmy samotnikami i wystarczą nam 2-3 kotlety na obiad :) 

 Podaję wypróbowany przepis na wyjątkowe kotlety mielone z pieczarkami i cebulką :)


Potrzebne:

500g mięsa mielonego
ok. 25 pieczarek
1 duża cebula
natka pietruszki
1 sucha bułka
ok. 1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku
bułka tarta do obtaczania
plasterek sera żółtego (na każdy kotlet)
tłuszcz do smażenia
przyprawy:
sól
pieprz czarny
papryka słodka
chilli
ziele angielskie
mielone goździki
gałka muszkatołowa
majeranek
tymianek
szałwia

Zaczynamy gotować :)

Moczymy suchą bułkę w mleku, aż będzie miękka. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w kostkę. Drobno kroimy też cebulkę. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy pieczarki i cebulę i doprawiamy pieprzem. Dusimy pieczarki z cebulką na patelni dopóki nie zmienią kolorystyki. Kiedy odparuje woda z pieczarek dolewamy tłuszczu i smażymy jeszcze chwilkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zrobimy mięso. Bułkę odciskamy z mleka, rozdrabniamy i dokładamy do mielonego mięsa. Następnie dodajemy inne składniki: siekaną natkę pietruszki, rozdrobniony ząbek czosnku i przyprawy - każdej szczyptę (najlepiej suszone, można z gotowej mieszanki do mielonych) szałwię, tymianek, majeranek, gałkę muszkatołową, mielone goździki, ziele angielskie, paprykę słodką pieprz i sól. Na koniec dodajemy wystudzone pieczarki z cebulą. Bardzo dokładnie mieszamy, żeby składniki się przeniknęły. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Z małych porcji mięsa (dłoń) formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy pod przykryciem po 5 minut z każdej strony, potem zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze około 10-15 minut. Razem kotlety powinny smażyć się około 20-25 minut. Na gorące kotlety na talerzu, kładziemy plasterek sera (opcjonalnie).

Podajemy z ziemniakami i buraczkami z wody.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Sprawdzone. Lepszych mielonych nie jadłam nigdy. Wcześnie jadałam mielone z dodatkiem ogórka kiszonego i cebuli. Ale Twoja wersja bije wszystkie inne.

    OdpowiedzUsuń

Google+