czwartek, 24 listopada 2011

Zupa - Krem warzywny z grzankami

Na Przyjemnym zawitała Agnieszka Streła! Dziś serwuję Jej przepis na wyjątkowy krem warzywny z grzankami. Zapraszamy!

Składniki:

krem:

  • 1 duży brokuł
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 mały kalafior
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz

tosty:

  • pieczywo tostowe
  • 1 pomidor
  • plasterki szynki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • curry


Gotujemy!

Do dużego garnka wrzucamy pokrojone warzywa: brokuły, ziemniaki, marchewkę, por, kalafiora dolewamy wody (tyle by pokryła warzywa). Podgrzewamy, gdy temperatura w garnku będzie wysoka, wrzucamy 1 kostkę bulionową warzywną. Całość gotujemy na małym ogniu, aż po wbiciu widelca w warzywa, będą się same rozpadały. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy tosty, proponuję dwie wersje wege i klasyczną (oraz saute widoczną na zdjęciu ;). Tosty klasyczne: Na kromkę chleba tostowego kładziemy plasterki pomidora, szynkę i drobno siekaną cebulę. Dodajemy sól pieprz i curry. Przykrywamy drugą kromką i wkładamy do tostera. Wersja wege: sam pomidor i cebula. W tym czasie warzywa powinny już ostygnąć. Miksujemy całość, aż uzyskamy dość gęstą konsystencję - krem. W razie gdyby krem był zbyt gęsty - dolewamy odrobinę przegotowanej wody. Odsączamy z wody groszek konserwowy i dodajemy do warzyw. Całość jeszcze raz gotujemy tym razem przyprawiając solą i pieprzem.
Dekorujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Podawać z tostami! Gotowe. Smacznego :)

a ja czekam na więcej przepisów Agi.


1 komentarz:

Google+