Na Przyjemnym zawitała Agnieszka Streła! Dziś serwuję Jej przepis na wyjątkowy krem warzywny z grzankami. Zapraszamy!
Składniki:
krem:
tosty:
Gotujemy!
Do dużego garnka wrzucamy pokrojone warzywa: brokuły, ziemniaki, marchewkę, por, kalafiora dolewamy wody (tyle by pokryła warzywa). Podgrzewamy, gdy temperatura w garnku będzie wysoka, wrzucamy 1 kostkę bulionową warzywną. Całość gotujemy na małym ogniu, aż po wbiciu widelca w warzywa, będą się same rozpadały. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy tosty, proponuję dwie wersje wege i klasyczną (oraz saute widoczną na zdjęciu ;). Tosty klasyczne: Na kromkę chleba tostowego kładziemy plasterki pomidora, szynkę i drobno siekaną cebulę. Dodajemy sól pieprz i curry. Przykrywamy drugą kromką i wkładamy do tostera. Wersja wege: sam pomidor i cebula. W tym czasie warzywa powinny już ostygnąć. Miksujemy całość, aż uzyskamy dość gęstą konsystencję - krem. W razie gdyby krem był zbyt gęsty - dolewamy odrobinę przegotowanej wody. Odsączamy z wody groszek konserwowy i dodajemy do warzyw. Całość jeszcze raz gotujemy tym razem przyprawiając solą i pieprzem.
Dekorujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Podawać z tostami! Gotowe. Smacznego :)
a ja czekam na więcej przepisów Agi.
Składniki:
krem:
- 1 duży brokuł
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 mały kalafior
- 1 kostka bulionowa warzywna
- 1 puszka groszku konserwowego
- sól
- pieprz
tosty:
- pieczywo tostowe
- 1 pomidor
- plasterki szynki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- curry
Gotujemy!
Do dużego garnka wrzucamy pokrojone warzywa: brokuły, ziemniaki, marchewkę, por, kalafiora dolewamy wody (tyle by pokryła warzywa). Podgrzewamy, gdy temperatura w garnku będzie wysoka, wrzucamy 1 kostkę bulionową warzywną. Całość gotujemy na małym ogniu, aż po wbiciu widelca w warzywa, będą się same rozpadały. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy tosty, proponuję dwie wersje wege i klasyczną (oraz saute widoczną na zdjęciu ;). Tosty klasyczne: Na kromkę chleba tostowego kładziemy plasterki pomidora, szynkę i drobno siekaną cebulę. Dodajemy sól pieprz i curry. Przykrywamy drugą kromką i wkładamy do tostera. Wersja wege: sam pomidor i cebula. W tym czasie warzywa powinny już ostygnąć. Miksujemy całość, aż uzyskamy dość gęstą konsystencję - krem. W razie gdyby krem był zbyt gęsty - dolewamy odrobinę przegotowanej wody. Odsączamy z wody groszek konserwowy i dodajemy do warzyw. Całość jeszcze raz gotujemy tym razem przyprawiając solą i pieprzem.
Dekorujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Podawać z tostami! Gotowe. Smacznego :)
a ja czekam na więcej przepisów Agi.
Coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuń