Wino w kuchni udoskonala smak i wygląd znacznej części potraw, dziś wariacja z lekko wykwintnym smakiem. Krewetki, wino... ostro ! :)
Składniki:
Krewetki oczyszczamy z pancerzy i z jelit i gotujemy lub parzymy wrzątkiem. Na patelni dusimy drobno pokrojoną cebulkę z 1 ząbkiem czosnku, po chwili posypujemy odrobiną imbiru, dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy pokrojony drobno por, zmniejszamy ogień i dusimy dalej. Gdy woda częściowo wyparuje, dokładamy krewetki i podlewamy jeszcze około 1 szklanką wody. Przykrywamy i czekamy do wrzenia, wtedy posypujemy całość jedną rozdrobnioną kostką warzywną. Po rozpuszczeniu się kostki, posypujemy krewetki około 1-2 łyżeczkami chilli, mieszamy i zdejmujemy pokrywkę. Teraz podsmażamy na lekko złoty kolor. Kiedy krewetki zmienią kolor, zalewamy wszystko przecierem pomidorowym (tyle, by pokryło krewetki). Gotujemy dalej, aż przecież stanie się gęsty a wtedy podlewamy winem, zwiększamy ogień przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko około 2 minuty. Potem zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wino. Posypujemy bazylią i natką pietruszki. Następnie powtarzamy czynność około 2, 3 razy czyli znów podlewamy winem, dusimy i odparowujemy. Kiedy potrawa na patelni nabierze ciemno bordowej barwy i będzie raczej gęsta - gotowe.
W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe. W tym celu ogrzewamy masło aby zrobiło się miękkie i plastyczne. Siekamy drobno około 5-6 ząbków czosnku i natkę pietruszki. Dorzucamy do miękkiego masła i bardzo dokładnie mieszamy, żeby składniki się przeniknęły. Na koniec formujemy walec zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Bagietkę kroimy w kawałki ok 2 cm szerokości i rumienimy w piekarniku. Gorącą bagietkę smarujemy masełkiem czosnkowym i spożywamy z krewetkami posypanymi startym parmezanem.
Smacznego!
Składniki:
- ok. 20 średnich krewetek
- przecier pomidorowy
- 1 cebula
- 1 mały por
- pół butelki czerwonego wytrawnego
- wina
- 6-7 ząbków czosnku
- masło ( np pół kostki)
- bagietka
- duża natka pietruszki
- bazylia
- parmezan
- chilli
- imbir
- kostka bulionowa warzywna
Krewetki oczyszczamy z pancerzy i z jelit i gotujemy lub parzymy wrzątkiem. Na patelni dusimy drobno pokrojoną cebulkę z 1 ząbkiem czosnku, po chwili posypujemy odrobiną imbiru, dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy pokrojony drobno por, zmniejszamy ogień i dusimy dalej. Gdy woda częściowo wyparuje, dokładamy krewetki i podlewamy jeszcze około 1 szklanką wody. Przykrywamy i czekamy do wrzenia, wtedy posypujemy całość jedną rozdrobnioną kostką warzywną. Po rozpuszczeniu się kostki, posypujemy krewetki około 1-2 łyżeczkami chilli, mieszamy i zdejmujemy pokrywkę. Teraz podsmażamy na lekko złoty kolor. Kiedy krewetki zmienią kolor, zalewamy wszystko przecierem pomidorowym (tyle, by pokryło krewetki). Gotujemy dalej, aż przecież stanie się gęsty a wtedy podlewamy winem, zwiększamy ogień przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko około 2 minuty. Potem zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wino. Posypujemy bazylią i natką pietruszki. Następnie powtarzamy czynność około 2, 3 razy czyli znów podlewamy winem, dusimy i odparowujemy. Kiedy potrawa na patelni nabierze ciemno bordowej barwy i będzie raczej gęsta - gotowe.
W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe. W tym celu ogrzewamy masło aby zrobiło się miękkie i plastyczne. Siekamy drobno około 5-6 ząbków czosnku i natkę pietruszki. Dorzucamy do miękkiego masła i bardzo dokładnie mieszamy, żeby składniki się przeniknęły. Na koniec formujemy walec zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Bagietkę kroimy w kawałki ok 2 cm szerokości i rumienimy w piekarniku. Gorącą bagietkę smarujemy masełkiem czosnkowym i spożywamy z krewetkami posypanymi startym parmezanem.
Smacznego!
krewetki powinno sie robic przez 3 minuty bo inaczej są nie do spożycia a tu w przepisie tak na oko gotuje się je okolo 40 min czy to nie sprawi że krewetki zrobia sie nie zjadliwe?
OdpowiedzUsuńja nie lubie takich twardawych krewetek akurat w tym daniu, wole jak przejda smakiem wina i troche zmiekna dzieki niemu, a i tak to sieszybko robi bo jak wiadomo wino szybko bardzo paruje i sos gestnieje :)
OdpowiedzUsuń