środa, 21 grudnia 2011

Placuszki z gruszką i serkiem

 Tym razem coś na słodko i z owocami. Nietypowo bo nie z jabłkiem a gruszką.Gruszki są często pomijane na rzecz jabłek, a jednak to bardzo wdzięczne owoce! nadają się również do placków :) Polecam również ciasto czekoladowe z gruszką, ale o tym później...

Składniki:
  • 4 gruszki (lepiej twardsze)
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 250 g serka homogenizowanego (naturalnego)
  • 3 laski wanilii 
  • miód do polania
  • opcjonalnie zasuszone kawałki gruszki
Do dzieła:

Gruszki trzeba obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć sok tak, żeby nie rozlatywały się potem placki. Dodawać do nich następnie 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, łyżeczkę cynamonu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżkę cukru waniliowego i szczyptę proszku do pieczenia. Ewentualnie można rozdrobnić suszone gruszki i też dodać do ciasta. Wszystko wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane małe placuszki. Zrumienić z obu stron, potem przykryć patelnię i smażyć około 8 minut. W międzyczasie weźmy się za serek. Do miseczki przełożyć około 250g serka homogenizowanego o smaku naturalnym. Wydłubać miąższ z 3 lasek wanilii (ja robiłam to wykałaczką, dość wymagające zajęcie, ale zapach wanilii jest niepowtarzalny). Wymieszać miąższ z serkiem. Kiedy placuszki będą w złocistym kolorze, zdjąć z patelni. Podawać placuszki pod pierzynką z serka i polane odrobiną miodu. 

1 komentarz:

Google+