Co dobrego i szybkiego warto przyrządzić pomiędzy świątecznymi przygotowaniami ? tanie danie... Spaghetti w sosie włoskim
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
- przecier pomidorowy
- świeża bazylia
- świeża natka pietruszki
- oregano
- zioła prowansalskie
- pieprz
- papryka słodka
- chilli
- parmezan
- makaron spaghetti
- oliwa z oliwek (dałam oliwę truflową)
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojony czosnek. Dodać cebulę i dusić chwilkę razem. W międzyczasie obrać i pokroić drobno pieczarki. Dodać do czosnku i cebuli, podlać oliwą i dusić. Pokroić dość drobno suszone pomidory i dodać do reszty. Przyprawić pieprzem,oregano i papryką. Zakryć patelnię i dusić chwilę. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie (al dente czyli lekko twardawy w środku). Zawartość patelni utopić w przecierze pomidorowym tak, by zakrył wszystkie składniki. Doprawić chilli. Świeżą bazylię posiekać i dodać do reszty. Dusić wszystko około 5-10 minut aż zacznie przywierać. Sos jest gotowy. Podawać na gorący makaron, posypać startym parmezanem i udekorować natką pietruszki.
Smacznego !
Może to mało eleganckie, ale dla mnie spaghetti mogłoby wejść nawet do kanonu dań wigilijnych. Reszta rodziny protestuje :P
OdpowiedzUsuńa jak, trzeba promować "nową tradycję" ;)
OdpowiedzUsuń