Składniki:
ciasto (ok. 18 pierogów)
- ok. 340g mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 30g żółtego sera
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 3 łyżki oleju
farsz
- 400g szpinaku w liściach
- 200g sera feta lub sera pleśniowego
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany (18%)
- 1 jajo
- sól i pieprz do smaku
Do dzieła:
Zaczniemy od farszu. Szpinak możemy wykorzystać świeży lub mrożony. Obgotowujemy go dość krótko - jeżeli wcześniej był zamrożony teraz mamy okazję by go pokroić w drobne kawałki. W międzyczasie na masełku podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego szpinak i dusimy około 10 minut aż szpinak będzie miękki. Zestawiamy z ognia. Zaprawiamy śmietanę w kubeczku szpinakiem z patelni i dodajemy całość, po czym szybko mieszamy. Do tego dodajemy również jajko i też szybko mieszamy aby przez temperaturę białko się nie ścięło. Dosmaczamy następnie solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Ser feta w osobnym naczyniu rozdrabniamy. Teraz zabierzemy się za ciasto. Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, mieszamy. Do tego dodajemy starty na tarce o średnich oczkach ser żółty. W innej miseczce mieszamy mleko, olej i jajko. Dodajemy je do suchych składników i mieszamy. Następnie wyrabiamy z tego ciasto - jeżeli jest za suche można dodać mleka. Wyrobione ciasto dla wygody dzielimy na części a każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie wykrawamy z ciasta okręgi o średnicy około 10-12 cm (można użyć kubka, małego garnuszka itd, ja użyłam nakładki pod filtr do kawy ;). Kiedy mamy już wykrojone krążki, nakładamy na każdy z nich około łyżki farszu szpinakowego. Na górę dodajemy ser feta i zalepiamy pierogi. Brzegi przygniatamy widelcem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można pomazać je mlekiem aby były bardziej rumiane i ładniejsze :)
Pieczemy około 15 minut, aż będą rumiane.
Smacznego !
Robiłam na sylwestra podobne pierożki tylko z meksykańskim nadzieniem. Mój Boże, jakie to jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńSwietne! Uwielbiam polaczenie szpinaku i fety :)
OdpowiedzUsuń1,5 łyżki proszku do pieczenia?? Nie za dużo?
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo dobre.Zdecydowanie lepsze niz z ciasta drożdżowego.ja dałam 1 łyżeczke płaską proszku do pieczenia. Szybko i smacznie.Polecam
OdpowiedzUsuń