wtorek, 3 stycznia 2012

Z Pieca: Chrupiące pierogi ze szpinakiem i serem feta !

Czas leci jak oszalały, mamy już 2012 rok a tegoroczne święta przypominają się tylko cieniem prezentów na ścianie. A więc warto pomówić o pierogach i bynajmniej nie o tych z wody z kapustą i grzybami, ale o pysznych pierożkach z pieca. Polecam przepis na chrupiące, pulchniutkie pierożki z pieca, z nadzieniem szpinakowo-fetowym.


Składniki:

ciasto (ok. 18 pierogów)
  • ok. 340g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 30g żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju
farsz
  • 400g szpinaku w liściach
  • 200g sera feta lub sera pleśniowego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • 1 jajo
  • sól i pieprz do smaku
Do dzieła:

Zaczniemy od farszu. Szpinak możemy wykorzystać świeży lub mrożony. Obgotowujemy go dość krótko - jeżeli wcześniej był zamrożony teraz mamy okazję by go pokroić w drobne kawałki. W międzyczasie na masełku podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego szpinak i dusimy około 10 minut aż szpinak będzie miękki. Zestawiamy z ognia. Zaprawiamy śmietanę w kubeczku szpinakiem z patelni i dodajemy całość, po czym szybko mieszamy. Do tego dodajemy również jajko i też szybko mieszamy aby przez temperaturę białko się nie ścięło. Dosmaczamy następnie solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Ser feta w osobnym naczyniu rozdrabniamy. Teraz zabierzemy się za ciasto. Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, mieszamy. Do tego dodajemy starty na tarce o średnich oczkach ser żółty. W innej miseczce mieszamy mleko, olej i jajko. Dodajemy je do suchych składników i mieszamy. Następnie wyrabiamy z tego ciasto - jeżeli jest za suche można dodać mleka. Wyrobione ciasto dla wygody dzielimy na części a każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie wykrawamy z ciasta okręgi o średnicy około 10-12 cm (można użyć kubka, małego garnuszka itd, ja użyłam nakładki pod filtr do kawy ;). Kiedy mamy już wykrojone krążki, nakładamy na każdy z nich około łyżki farszu szpinakowego. Na górę dodajemy ser feta i zalepiamy pierogi. Brzegi przygniatamy widelcem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można pomazać je mlekiem aby były bardziej rumiane i ładniejsze :)
Pieczemy około 15 minut, aż będą rumiane. 

Smacznego ! 



4 komentarze:

  1. Robiłam na sylwestra podobne pierożki tylko z meksykańskim nadzieniem. Mój Boże, jakie to jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne! Uwielbiam polaczenie szpinaku i fety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 1,5 łyżki proszku do pieczenia?? Nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaaaardzo dobre.Zdecydowanie lepsze niz z ciasta drożdżowego.ja dałam 1 łyżeczke płaską proszku do pieczenia. Szybko i smacznie.Polecam

    OdpowiedzUsuń

Google+