czwartek, 3 stycznia 2013

Papryka faszerowana


Faszerowana papryka to szybki i prosty sposób na pełnowartościowy posiłek. Łatwo w ten sposób połączyć trzy główne składniki występujące w każdym daniu głównym czyli: mięso/ryba/lub coś vege z dodatkiem czyli ziemniakami/kaszą/ryżem/... i sałatką.

Składniki:

5 kolorowych papryk
500 gram mięsa mielonego
1 jajko
100 gram bułki tartej
100 gram kaszy gryczanej
200 gram pieczarek
2 cebule
świeża bazylia
świeży rozmaryn (ew. suszony)
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
ser żółty
keczup
oliwa

Najpierw przygotowujemy farsz. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem, posiekanymi pieczarkami, posiekaną cebulką, porwaną bazylią i rozmarynem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy na oliwie cały nasz farsz, cały czas mieszając. Kaszę gryczaną gotujemy, a następnie mieszamy z podsmażonym farszem. Przygotowujemy papryki. Odcinamy każdej z nich "czapeczkę z ogonkiem" ale nie wyrzucamy jej - potem należy przykryć do pieczenia. Ze środka wyjmujemy pestki i biały trzonek. Odcinamy okrągły spód tak, by papryka mogła samodzielnie i stabilnie stać. Następnie wypełniamy papryki farszem i zamykamy czapeczką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Teraz rozpuszczamy kostkę rosołową w 1/5 litra wody. Dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego, porwaną bazylię i rozmaryn, przyprawiamy pieprzem i solą. Gdy sosik się zagotuje zdejmujemy z ognia. 

Papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie wlewamy na dno nasz sos. Wstawiamy papryki do piekarnika i pieczemy najpierw 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy czapeczki papryk i posypujemy farsz startym serem żółtym. Pieczemy jeszcze ok 10 minut. Należy sprawdzać czy sos nadal jest w naczyniu - w razie potrzeby dolać do niego wody. Dzięki temu papryki nie wyschną na wiór tylko będą soczyste :)

Wyjmujemy papryki i podajemy przykryte czapeczką.

Smacznego!

1 komentarz:

Google+