środa, 30 listopada 2011

Pikantne krewetki w czerwonym winie

Wino w kuchni udoskonala smak i wygląd znacznej części potraw, dziś wariacja z lekko wykwintnym smakiem. Krewetki, wino... ostro ! :)

Składniki:


  • ok. 20 średnich krewetek
  • przecier pomidorowy
  • 1 cebula



  • 1 mały por
  • pół butelki czerwonego wytrawnego
  • wina
  • 6-7 ząbków czosnku
  • masło ( np pół kostki)
  • bagietka
  • duża natka pietruszki
  • bazylia
  • parmezan
  • chilli
  • imbir
  • kostka bulionowa warzywna

Krewetki oczyszczamy z pancerzy i z jelit i gotujemy lub parzymy wrzątkiem. Na patelni dusimy drobno pokrojoną cebulkę z 1 ząbkiem czosnku, po chwili posypujemy odrobiną imbiru, dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy pokrojony drobno por, zmniejszamy ogień i dusimy dalej. Gdy woda częściowo wyparuje, dokładamy krewetki i podlewamy jeszcze około 1 szklanką wody. Przykrywamy i czekamy do wrzenia, wtedy posypujemy całość jedną rozdrobnioną kostką warzywną. Po rozpuszczeniu się kostki, posypujemy krewetki około 1-2 łyżeczkami chilli, mieszamy i zdejmujemy pokrywkę. Teraz podsmażamy na lekko złoty kolor. Kiedy krewetki zmienią kolor, zalewamy wszystko przecierem pomidorowym (tyle, by pokryło krewetki). Gotujemy dalej, aż przecież stanie się gęsty a wtedy podlewamy winem, zwiększamy ogień przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko około 2 minuty. Potem zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wino. Posypujemy bazylią i natką pietruszki. Następnie powtarzamy czynność około 2, 3 razy czyli znów podlewamy winem, dusimy i odparowujemy. Kiedy potrawa na patelni nabierze ciemno bordowej barwy i będzie raczej gęsta - gotowe.

W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe. W tym celu ogrzewamy masło aby zrobiło się miękkie i plastyczne. Siekamy drobno około 5-6 ząbków czosnku i natkę pietruszki. Dorzucamy do miękkiego masła i bardzo dokładnie mieszamy, żeby składniki się przeniknęły. Na koniec formujemy walec zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut.

Bagietkę kroimy w kawałki ok 2 cm szerokości i rumienimy w piekarniku. Gorącą bagietkę smarujemy masełkiem czosnkowym i spożywamy z krewetkami posypanymi startym parmezanem.

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. krewetki powinno sie robic przez 3 minuty bo inaczej są nie do spożycia a tu w przepisie tak na oko gotuje się je okolo 40 min czy to nie sprawi że krewetki zrobia sie nie zjadliwe?

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie lubie takich twardawych krewetek akurat w tym daniu, wole jak przejda smakiem wina i troche zmiekna dzieki niemu, a i tak to sieszybko robi bo jak wiadomo wino szybko bardzo paruje i sos gestnieje :)

    OdpowiedzUsuń

Google+