środa, 21 grudnia 2011

Spaghetti w sosie włoskim


Co dobrego i szybkiego warto przyrządzić pomiędzy świątecznymi przygotowaniami ? tanie danie... Spaghetti w sosie włoskim

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
  • przecier pomidorowy
  • świeża bazylia
  • świeża natka pietruszki
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • papryka słodka 
  • chilli
  • parmezan 
  • makaron spaghetti 
  • oliwa z oliwek (dałam oliwę truflową)
Do dzieła:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojony czosnek. Dodać cebulę i dusić chwilkę razem. W międzyczasie obrać i pokroić drobno pieczarki. Dodać do czosnku i cebuli, podlać oliwą i dusić. Pokroić dość drobno suszone pomidory i dodać do reszty. Przyprawić pieprzem,oregano i papryką. Zakryć patelnię i dusić chwilę. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie (al dente czyli lekko twardawy w środku). Zawartość patelni utopić w przecierze pomidorowym tak, by zakrył wszystkie składniki. Doprawić chilli. Świeżą bazylię posiekać i dodać do reszty. Dusić wszystko około 5-10 minut aż zacznie przywierać. Sos jest gotowy. Podawać na gorący makaron, posypać startym parmezanem i udekorować natką pietruszki. 


Smacznego ! 

2 komentarze:

  1. Może to mało eleganckie, ale dla mnie spaghetti mogłoby wejść nawet do kanonu dań wigilijnych. Reszta rodziny protestuje :P

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak, trzeba promować "nową tradycję" ;)

    OdpowiedzUsuń

Google+